Hur man blir biodlare

Vanligtvis får man ta över någon släktings eller grannes bin efter att denne har blivit för gammal. En annan anledning kan vara att en svärm har kommit flygande och slagit sig ned. Eller så kanske intresset har kommit upp om att bara bli biodlare.

Som biodlare skall man vara lugn och noggrann. Bina blir oroliga och stressade om man hetsar eller arbetar stressat med dem. När man handskas med honungen bör man vara renlig och tänka på hygienen, den är ju ett födoämne. Även i kupan bör man hjälpa bina med att hålla rent. Dessutom blir det lättare och roligare att jobba med bina, om det är rent och snyggt. Bina trivs bäst på en torr, och inte alltför blåsig, uppställningsplats. Det är också bra att ha ett ställe att förvara sin utrustning på.

Börja med två samhällen, för om ett samhälle går förlorat, så har du ett samhälle kvar och kan göra en avläggare om samhället är stort nog.

När intresse väckts bör du inte genast köpa kupa och bin. Skaffa dig först teoretisk och praktisk kunskap genom att;
– Bli medlem i ortens biodlarförening
– Läs litteratur om biodling.
– Gå en nybörjarkurs i biodling, som oftast biodlarföreningen anordnar.
– I många biodlarföreningar kan man få en fadder till hjälp att ha vid sin sida eller att ringa och fråga när problem uppstår.

Som biodlare får du bl.a.:
– en rolig och intressant hobby
– en naturupplevelse varje gång du står vid dina kupor
– egenproducerad honung
– avkoppling nära naturen
– nåt nytt och spännande varje år
– en fin gemenskap med andra biodlare
– bättre fruktsättning i din trädgård.

Till Faktasida

Lämna ett svar